Včelí vosk

VOSK

Včelí vosk je druhým najdôležitejším produktom včelárstva. Táto biologicky aktívna látka má množstvo jedinečných vlastností. Koniec koncov, vosk má širokú škálu účinkov, je neškodný pre telo a je mimoriadne dôležitým nástrojom na udržanie zdravia a krásy.
Moderné vedecké štúdie potvrdzujú, že  Včelí vosk má pozoruhodné liečivé vlastnosti. Je súčasťou náplastí, masti, balzamov na liečbu chorôb kože a slizníc, rôznych rany, popáleniny, bolesti, bolestivé syndrómy. A to preto, že ide o biologicky aktívny produkt s baktericídnymi a konzervačnými vlastnosťami.
Vosk obsahuje antibiotické látky vo veľkom množstve provitamínu A, čo zlepšuje reparačné procesy. Je to plast, udržiava teplo dobre a trvá dlho, čo je veľmi cenné pre miestnu aplikáciu. Vosk zabraňuje namočeniu povrchu rany, infekcie. Absorbuje sa cez kožu, podáva ju a zároveň prispieva k penetrácii ďalších zdravotníckych zložiek do pokožky. Absorbovaný vosk zlepšuje štruktúru pokožky, zmäkčuje ju a omladzuje ju. Preto je súčasťou mnohých výživných krémov a balzamov.
Vosk sa často používa na liečbu ochorení ústnej sliznice, nosohltanu, zubov, ďasien. Má dobrú plastickosť, vosk počas masážnych masáží a čistí ďasná, zuby a jazyk. Preto je denný žuvací voštinový kúsok dôležitým terapeutickým a preventívnym faktorom a zlepšuje sa ústna dutina.
Žuvací vosk (zabrusa) sa odporúča aj u pacientov so zápalovými ochoreniami nosa a adnexálnych dutín, s faryngitídou, bronchitídou a bronchiálnou astmou. Okrem toho sa vosk používa v oftalmológii na prípravu medových voskových uzáverov v prípadoch popálenin rohovky.
Pri ošetrovaní vosku sa používa aj vnútri. Prináša do žalúdka, zlepšuje jeho motorické a sekrečné funkcie, pôsobí protizápalovo. To isté platí aj pre črevá. Preto sa vosk odporúča u pacientov s chronickou enteritidou a kolitídou, zvlášť sprevádzaný spastickými javmi.
Najčastejšie sa vosk používa ako vonkajší prostriedok vo svojej čistej forme alebo v zložení krémov, mastí. Vzhľadom na skutočnosť, že má vysokú tepelnú kapacitu, schopnosť udržať teplo dlhú dobu, používa sa ako voskové kompresie na lokálne zápalové procesy (s vylúčením prípadov s hnisavosťou) a pre určité ochorenia vnútorných orgánov. Za týmto účelom sa vosk zahrieva vo vodnom kúpeli. Akonáhle sa stáva semikvapalným, naleje sa do dosky, ktorej dno je položené s polyetylénom, aby sa zabránilo vosku na dno. Pri ochladení sa vosk rýchlo vytvrdzuje, ale zachováva si teplo. Akonáhle teplota dosiahne 40 ° C, plochý vosk sa aplikuje plocho na boľavý bod, zhora zabalený. Postup zahrievania začína od 5 minút, v nasledujúcich dňoch sa čas postupne zvyšuje na 15-20 minút. Pred aplikáciou plochého koláča je žiaduce vymazať problémové miesto propolisovým olejom. Ak je artritída, potom pred aplikáciou vosku je kĺb rozmazaný s medom.
Vonkajšia aplikácia vosku v jeho čistej forme alebo v krému, masť dáva pokožke hladký, jemný vzhľad, zlepšuje jej elasticitu. Chirurgovia si dobre uvedomujú, že liečba rany s masťami a balzamy, ktoré obsahujú vosk, je úspešnejšia, je zabránené hojeniu, zrýchľujú sa reparačné procesy, výsledná jazva je pružnejšia a hladšia.